top of page

Kokoreç ismi nereden geldi. Tarihçesi ?

  • Yazarın fotoğrafı: ADMİN
    ADMİN
  • 6 Ara 2024
  • 1 dakikada okunur

Kokoreçi seven var sevmeyen var ama iyi yapıldığı zaman kimsenin de hayır diyemeyeceği olağanüstü lezzetler arasında.


Zira başka hiçbir yiyeceğe benzemiyor. Tam olarak et değil ama et familyasından. Hem hafif hem de doğru yapılır ise son derece sağlıklı ve içine katılan baharatlar ile iştah açıcı.


Ama çoğumuz kokorecin ilk ne zaman yapıldığını, nasıl ortaya çıktığını bilmiyor birçok yiyecek gibi bunu bilmeden tüketiyoruz aslında.


Gelin dilerseniz kokoreç hayatımıza nasıl girmiş ona kısaca bir bakalım:


Yapılan araştırmalara ve kaynaklara göre yine bir komşu dayanışması karşımıza çıkıyor. Nasıl mı? Şöyle ki:


Kokoreç tarihçesi tam olarak bilinmemekle beraber 1960’lı yıllarda Yunanistan’da halkın çok severek tükettiği bumbar bağırsak ve içyağından oluşan lezzetli bir yiyecektir. kokorecin Türkiye’ye gelişi 1970’li yıllarda İzmir’den başlayarak bütün Türkiye’ye yayılmış ve halkımızın vazgeçilmez yiyecekleri arasına girmiştir.


Uluslar arası ansiklopedi Vikipedia ise şu şekilde konuya bir yorum getirmekte: “Kokoreç sözcüğünün kökeni Yunanca kokorótsi sözcüğünden ziyade Arnavutça kokërroz ya da Ulahça kukuretsu sözcükleridir. Bu üç sözcük de “mısır koçanı” anlamına gelir. Kokoreç Türkçeye Yunancadan geçmiştir. Ömer Seyfettin Lokanta Esrarı adlı hikâyesinde, Atinalı bir Rum’un lokantasında ilk kez kokoroç ile tanışmasını anlatır”


Sonuçta nasıl olursa farklı sunuluş biçimleriyle gerek Yunanistan gerek ise Ülkemizde kimi zaman sokaklarda kimi zaman çok modern dükkânlarda satışa sunulan ve farklı damak lezzetine sahip insanlara hitap eden özel bir yiyecektir.

 
 
 

Commentaires


bottom of page