Geçmişten Günümüze "Midye Dolma"
- ADMİN
- 29 Eyl 2024
- 1 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 11 Eki 2024
Son yıllarda popüler olan ve iştahla yediğimiz midye dolmalar uzun senelerdir bir sokak lezzeti. Herkes Midye Dolma’nın tarihi merak ediyor. Midye dolma, deniz kabuklusundan yapılan yemekler ve mezeler ülkemiz mutfağına Bizans mutfağından geçmiş. Bir Rum mezesi olan midye dolma atıştırmalığı için Balıkhane Nazırı Ali Rıza Bey bahsetmiştir. Kendisi balıkçıların bu midyeleri denizden çıkardığı ve usta aşçılar tarafından hazırlanarak kendisine bir miktar gönderildiğini söylemektedir. 19. Yüzyılda midye dolma Osmanlı mutfağına ait önemli atıştırmalıklardan bir tanesiydi.
Osmanlı’da midye Dolmacıların genel olarak Ermeni kökenli oldukları yazmaktadır. Hatta halk arasında bu lezzet Ermeni mezesi olarak da bilinmiştir. Bu lezzet genel olarak camekan içerisinde tencerelerde Çingeneler ve Ermeniler tarafından satılmıştır. Midyenin çinko içerdiği duyulunca tombaladaki deyim uyarlanarak çinkosuz kalmayalım esprisi de geliştirilmiş.

Midye Dolma'nın tarihi hakkında bilinmesi gereken o zamanlardan beri genel olarak tablalara dizilerek satılmasıydı. Midye dolma o zamanda beri tablalara dizilerek satılmaya devam ediyor.
Comments